Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev

Startside

Stationsbyen

Gårde og husmandssteder

Huse uden for stationsbyen

Hjermitslev i tidens løb

Artikler

Billeder

Udklip

Kort

1800-tallet

1700-tallet

1600-tallet

Nyheder og links

Litteratur

Initialer

Om mig og mit arbejde 

Olga og Rasmus Peter Jensen var ejere af Hotellet i perioden 1946-1961. 
Rasmus Peter drev biograf i hotellets sal fra sidst i 40'erne. Det var, som det ses på billedet, hotelværten selv, der passede maskinen, så filmene kunne ses på det hvide lærred. Dette var ophængt foran den faste scene i salen, omkranset af en bred sort ramme. Når der lørdag aften skulle være forenings bal, blev lærredet taget ned og sat af vejen, så musikerne kunne benytte scenen.
Det var altid Olga Jensen, der stod i lugen og solgte billetter. I starten kostede en børnebillet 50 øre, senere steg prisen med en 25-øre. "Dæ bette skræ'er", Niels Aage Engelund, var billetkontrollør og sliksælger. Han var meget loyal i jobbet - vi piger prøvede ofte at få ham til at lukke os gratis ind, når Olga havde forladt billetlugen, men det lykkedes aldrig.
Inden filmen begyndte, og lyset blev slukket i salen, var der altid musik fra en højtaler. Det var stort set de samme plader Rasmus Peter satte på hver aften. "Sæterjentens søndag" var en af dem og Edvard Persson med "Kalle på Spången" en anden. 
Biografen var en af de herlighedsværdier, der gjorde Hjermitslev til noget særligt. Nabosognene havde ingen biografer, så folk herfra kom til Hjermitslev for at se film. Når der kom en ny Morten Korch-film på plakaten, var forestillingen søndag eftermiddag et tilløbsstykke. Så var alle sæder besat, og bagerst i salen stod folk gladelig ret op og ned i halvanden time for at se de populære film. Sæderne i biografen - der var vel 100 af slagsen - var simple klapstole af træ. Kun en enkelt gang bød biografen i Hjermitslev på bedre sæder. Det var den aften, vi undrede os over, at en rød plyssofa var stillet ind i salen ved siden af slikudsalget. Årsagen var, at direktøren fra Pedershåb Maskinfabrik havde bestilt billetter og forhørt sig om, hvorvidt biografen i Hjermitslev havde sofapladser. - Det havde den selvfølgelig!!

 


Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev, en landsby i Hvetbo Herred - Vendsyssel.
Oplysningerne er samlet og redigeret af Lisbet Thorendahl - mailto:thorendahl.maarslet@get2net.dk
Siden er senest opdateret 11-03-2008