Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev

Startside

Stationsbyen

Huse uden for stationsbyen

Gårde og husmandssteder

Hjermitslev i tidens løb

Oplistninger

Særlige temaer

Artikler

Billeder

Udklip

Kort

1800-tallet

1700-tallet

1600-tallet

Nyheder og links

Litteratur

Kilder

Om mig og mit arbejde 

Blæshøjvej 6

Matr. 14ba Byggeår 1946
Artikler Udklip Billeder

Landbosparekassen, Blæshøjvej 6 - højre side af huset.


I hvilket årstal Landbosparekassen fik til huse i en stue i træhandler Jens Andreasens hus, Blæshøjvej 5, er der indtil videre ikke noget årstal på.

I 1946 købte Landbosparekassen i Aalborg huset med karnap og kvist på matr. 14bb - Blæshøjvej 8. Tilbygningen i højre side er fra samme år på matr. 14bb. Hertil flyttede Landbosparekassen deres afdeling i V. Hj.


Det var i træhandler Jens Andreasens 'nordre stue' Landbosparekassen havde til huse indtil 1946. Udover i sparekassens åbningstid var stuen familien Andreasens dagligstue. Her er det døtrene Inga tv. og Gutte th. med bagersvenden Martin i midten, der drikker kaffe ved det bord, som sparekasseforretningerne i åbningstiden blev ordnet ved. Den mørke kolos, der ses på billedet, mellem Inga og Martin er  Landbosparekassens pengeskab.
I et forrum var der et venteværelse med en lang bænk ved ydervæggen og i modsat side en knagerække til overtøj. Her sad folk og ventede på, det blev deres tur. 
Sparekassens åbningstid var mandag og torsdag formiddag. I en pause midt i åbningstiden trakterede Marie Andreasen eller døtrene sparekassemændene med formiddagskaffe og brød.

I den tid sparekassen havde til huse hos Marie og Jens Andreasen (mine forældre) lugtede stuen altid af lak, idet afsluttede dokumenter fik en klat lak med et stempel oveni. 
Fra min skoletid, der forløb efter sparekassen flyttede adresse til den anden side af Blæshøjvej - husker jeg, at vi børn i skolen kunne få et opsparingshæfte, som vi kunne fylde op med 5 øres klistermærker. Når et hæfte var fyldt, mener jeg, at vi gik i Landbosparekassen og fik beløbet indført på vores konto.


I 1946 flyttede Landbosparekassens afdeling  i V. Hj. fra træhandler Jens Andreasens nordre stue og til nye lokaler i en tilbygningen - Blæshøjvej 6 - til Landbosparekassens nykøbte hus - Blæshøjvej 8. I dette nye hus var der et lokale, hvor sparekasseforretningerne blev ordnet og bag det en lille stue med bord pg stole, hvor vigtige og større forretmninger kunne ordnes.

Det var fra oprettelsen (årstal ikke fundet) af Landbosparekassens afdeling i V. Hj. gårdmænd fra V. Hj., Alstrup og Thise/Stavad, der 'sad' i sparekassen og ordnede forretningerne.
Gårdejer Lars Grønborg fra Stavad var med fra starten - andre, der huskes, var gdr. Anders Dam, gdr. Thomas Chren, begge V. Hj., gdr. Poul Boelt,  gdr. Johan Boelt, begge Alstrup og grd. Niels Haugaard, Thise.

 

 

Erhvervsdrivende og andre på adressen:

1946 - Landbosparekassen i Aalborg (ejer)
senere ejere har jeg ikke pt. styr på.

 

 


Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev, en landsby i Hvetbo Herred - Vendsyssel.
Oplysningerne er samlet og redigeret af Lisbet Thorendahl - thorendahl.lisbet@gmail.com