Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev

Startside

Stationsbyen

Gårde og husmandssteder

Huse uden for stationsbyen

Hjermitslev i tidens løb

Artikler

Billeder

Udklip

Kort

1800-tallet

1700-tallet

1600-tallet

Nyheder og links

Litteratur

Initialer

Om mig og mit arbejde 

Dette brev er skrevet til manufakturhandler Peter Rasmussen, da han i 1956 var alvorlig syg og lå på Hjørring sygehus. Hans datter Karen Pedersen fra Kås har foræret mig det originale brev. 
Det er min far, træhandler Jens Andreasen, der har skrevet brevet. – Jeg er enig med Karen og Henning Pedersen i, at det var et godt brev, at sende til en syg mand./LT

 Hjermitslev d. 14/2 56.

Kære Rasmussen. Du må da ikke ligge og tro, fordi du ikke ser os hver dag, at vi har glemt dig. Adolf (Engelund) og jeg skal til Hjørring med det første og kommer så og ser din nye lejlighed. Vi venter, du snart kommer hjem, men nu, vi har fortalt dig, vi kommer, kan du da gerne blive der, til vi har besøgt dig, ellers bliver det en stor skuffelse for os, det er så sjældent, vi får lov til at tage i byen – hvordan med køkkenet, der kan vel ikke bestilles sådan 9 stykker smørrebrød, du ved, af de høje med lidt øl og et par snapse til, det var jo ikke ilde. – Jeg døjer med at sove, forleden aften tog jeg en tablet, som skulle være søvndyssende, bevar mig vel, det gør jeg aldrig mere, hele min skumle ungdom passerede revy for mig, det tog et par timer. Det skal ikke gentages.

Ester ligger med gulsot, et lettere tilfælde, siger Kronborg. – Marie gik i seng i middags med kvalme og opkastning – vendsysselsygen – som er meget udbredt for tiden. Gutte har fået en lille pige, som ligner Klaus og Kirsten som den ene dråbe vand den anden. Vi har fået billeder, og Gutte har det godt og er vist ved at komme op igen.

Det er en grim vinter, og én sagde i går her i butikken, at det måtte være dejligt at få lov at ligge i sengen hele dagen, når man ingenting fejlede. Det tror jeg ikke, jeg kan give ham ret i. Man længes efter forår i sådant et vejr, og vi ved da, det kommer.

Nå men det har ellers været med modgang økonomisk set i denne vinter. Jeg havde 12 fedesvin, deraf er leveret 6 – 4 i 3die klasse og 2 i anden. Det bliver man ikke optimist af. Vore dejlige kål, Thomas Chrens og mine, ligger lynfrosne henne i Thomas lade, når det bliver tøvejr, kan de køres ud på møddingen – så havde samme to 26½ tons roer a’ 6½ krone tønden, de blev leveret, og vi fik så besked om, at det var en svindler, der havde opkøbt igennem hele Jylland og sidst i Vendsyssel, dem får vi ikke en øre for. Jeg kom til at skrupgrine den anden dag, da jeg i tankerne pludselig så Thomas Chrens ansigt, da den nedslående oplysning nåede os. – Mine grise ser bebrejdende på mig, hver gang jeg fodrer dem. De fryser, men jeg har ikke råd til at købe overfrakker til dem, men jeg varmer deres foder.

Hermed hilsen, med ønsket om, at du må holde dig munter, det helbreder.

Jens Andreasen

 

 


Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev, en landsby i Hvetbo Herred - Vendsyssel.
Oplysningerne er samlet og redigeret af Lisbet Thorendahl - mailto:thorendahl.maarslet@get2net.dk
Siden er senest opdateret 18-12-2007