Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev

Startside

Stationsbyen

Gårde og husmandssteder

Huse uden for stationsbyen

Hjermitslev i tidens løb

Artikler

Billeder

Udklip

Kort

1800-tallet

1700-tallet

1600-tallet

Nyheder og links

Litteratur

Initialer

Om mig og mit arbejde 

Brevet tilhører Karen Pedersen, Kaas. Hun har givet tilladelse til, at brevene må offentliggøres på denne hjemmeside./LT

 

Frihedsaftenen 4. maj 1945

 

Fru Elna Rasmussen fortæller i et brev datteren Karen om denne aften.

 

Ja, her fejrede vi freden hele natten. Den aften, så snart Drustrup havde hørt det i radioen, kom han løbende her over og inviterede os der over med det samme til et glas vin. Far gik med ham udenfor, og der gik en russer forbi i det samme. Han hørte vel, at de talte om det og så glade ud. Et øjeblik efter bankede det på døren, og han kom ind, tog huen af og spurgte på tysk, om krigen var forbi. Far sagde ja. Så trykkede han far i hånden, slog ham på skulderen, strålede over hele ansigtet og sagde: ”Prima, prima, gut, gut!”, han rakte armene i vejret og viste, hvordan de ville gøre, når englænderne kom.

Drustrup lukkede butikken op og gav vin til alle, der samledes udenfor, jeg tror, der var næsten 100. Den ene flaske efter den anden kom op af kælderen. Ved 10-tiden var det forbi, men vi skulle jo med ind i privaten og have kaffe med likør og igen Madeira. Vi gik hjem kl. 1½., men først i seng kl. 4. Far havde jo så meget at fortælle, som han jo også har fortalt dig nu.

Søndag var vi i kirke. Den var overfyldt, alle bænke og ekstra stole var i brug, og kirken meget smukt pyntet med bøgegrene og blomster. Pastor Vejen holdt en ualmindelig god tale, og der var en mægtig sang. Atter hos Drustrups til kaffe efter kirke, der er jo så meget at tale om i disse dage.

Ja, Lars er da også med i frihedsbevægelsen i Brønderslev, de havde meget travlt lørdag og søndag med at køre rundt og samle alle stikkere og andre ad den slags. Øl Hansen og frue blev også taget.

Lars var ikke til sølvbryllup (Lemmergaards/LT) i går og vist heller ikke i dag på grund af travlhed.

 

 

 


Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev, en landsby i Hvetbo Herred - Vendsyssel.
Oplysningerne er samlet og redigeret af Lisbet Thorendahl - mailto:thorendahl.maarslet@get2net.dk
Siden er senest opdateret 18-12-2007