Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev

Startside

Stationsbyen

Gårde og husmandssteder

Huse uden for stationsbyen

Hjermitslev i tidens løb

Artikler

Billeder

Udklip

Kort

1800-tallet

1700-tallet

1600-tallet

Nyheder og links

Litteratur

Initialer

Om mig og mit arbejde 

Beretning om Jens Peter Nielsen og hustruen Ottine er skrevet af deres søn Villiam Nielsen.

Beretningen er indsat på denne hjemmeside med tilladelse fra Villiam Nielsen, Mylius Erichsensvej 65k, st., 9210 Aalborg Ø. 

Skomager Jens Peter Nielsen er født i Vester Hjermitslev sogn. Forældrene var Niels Christian Nielsen og hustruen Ane Johanne, f. Andersen. Forældrene boede I ejendommen, Blæshøjvej 118.

Jens Peter Nielsen er født den 24. september 1900 og død 14. juli 1977 i sit hjem på Assenbækvej i Hjermitslev. Han blev gift den 9. november 1927 hos sognefoged Jens Hansen i Ingstrup med pigen Ottine Marie Andersen. Hun er født 31. maj 1903 i Ingstrup sogn. Hun døde 29. oktober 1992 på Aalborg Sygehus Syd.

Jens Peter kom tidligt ud at tjene egnens gårde. Godt 19 år gammel aftjente han sin værnepligt dels i Aalborg og dels Kronborg. Efter soldatertiden i tjente han i 1921-22 på "Østergaard", Neest i Ingstrup sogn. Samme sted tjente Ottine Marie Andersen. Først på året 1922 blev de forlovet. 

Jens Peter og broderen Hans havde haft planer om at drage udenlands dels for at tjene nogle penge og dels for at opleve noget. I foråret 1923 rejste Jens Peter og Hans til Canada. Hans blev kun derovre i et år. Jens Peter blev der indtil efteråret 1926. Han havde mange forskellige jobs i det store land blandt andet ved jernbanen og ved store landbrug. Sidst sommeren 1926 sendte han bud til sin forlovede, at hun skulle komme over til ham. Ottine købte så billet til rejsen, som var planlagt til januar 1927. Men lige før afrejse dagen kom der brev, hvor Jens Peter meddelte, at nu kom han til Danmark. 

Nu ville de giftes, men Jens Peter måtte fortælle, ”at han var rig oplevelser, men fattig penge". Så de enedes om at tage arbejde om sommeren 1927. Den 9. november 1927 var der bryllup. De havde fået pedellejligheden i Ingstrup baptistkirke, og her fik de deres første hjem. Mens Ottine passede pedeljobbet, tog Jens Peter daglejearbejde i "Østergaard" på Neest, for 2,50 krone om dagen. Om aftenen gik han på husflidsskole i Ingstrup for at lave lidt møbler til det lille hjem. Den 30 august 1928 blev sønnen Villiam født i pedellejligheden.

Mens Jens Peter gik dagleje, opstod der en længsel efter at rejse til "De Forenede Stater". Det havde han jo ikke nået, da han var i Canada, nu ville han prøve at høre, om Ottine ville med. Efter lidt betænkningstid sagde hun ja. Hun ville godt med til Staterne, for der havde hun tre brødre boende.

Den 11. februar 1929 blev der stemplet i deres pas, at de var emigranter vej til "De Forenede Stater". Det blev staten "Iowa", der var rejsemålet, og efter en rejse med skib og tog i 10 dage, kunne den lille familie flytte ind et hus, der var stillet til rådighed til de nye danskere. Kort tid efter blev Ottine og Jens Peter bestyrerpar en farm, der var ejet af en dansker, i nærheden af en lille by, Fiscus i nærheden af en større by, Audobon. Her blev de i fire år. Derefter fik de en farm i forpagtning i nærheden af byen Manning, også her blev de i fire år. Villiam gik i skole i to år i nærheden af den sidste farm.

I årene 1935-36 kom Jens Peter til at døje med sit helbred. Det var astma, der tit plagede ham. Fastlandsklimaet gav ham problemer, så Jens Peter og Ottine besluttede at bryde op og rejse hjem til Danmark igen.

Midt i december 1936 - efter en rejse fra Chicago til New York med tog og derefter med et skib i otte dage fra New York til Bremerhaven og til sidst med lyntoget "Nordpilen" fra Hamborg - ankom familien til Aalborg, hvor Jens Peters søster Anna og hendes mand Chresten Bjerg ventede dem. De kørte til Saltum, hvor julen blev holdt. I månederne januar, februar og  marts kom Jens Peter til at hjælpe sin broder Thomas, der var bosat Rendbæk, med at passe hans husmandsbrug, mens han var sygemeldt.

Den 1. april 1937 overtog Ottine og Jens Peter en statsejendom Hjermitslevgaards mark, 4 km. vest for Brønderslev. Ejendommen var 19 tdr. land. Her blev de til 1944, hvor stedet blev solgt. De købte herefter en større ejendom 28 tdr. land på Øster Hjermitslev mark . Efter to års forløb i 1946 opgav Jens Peter slæbet med landbruget. Han solgte gården og købte et hus i Brønderslev. Her gav han sig til at lave sadelmagerarbejde. Så kunne de gamle naboer få seletøjet til hestene repareret. Den 20. maj 1947 skiftede de igen bopæl og overtog skomageri og skotøjsforretning på Assenbækvej 8 i Vester Hjermitslev.

Nu måtte Jens Peter Nielsen så lære at forsåle sko. Han kendte en skomagersvend i Brønderslev. Han lovede at komme til V. Hjermitslev og være læremester. Efter 8-9 måneder, havde Jens Peter lært sig jobbet i store træk, så nu kunne han klare sig selv, og læremesteren sagde farvel og tak. Ottine passede skotøjsbutikken. Men efterhånden som tiden gik, blev der mindre handel med nye sko, og derfor kunne hun tage imod et tilbud fra manufakturhandler Egon Pedersen, der i byen havde en alsidig handel med gardiner, samt dame og herretøj. På det skulle der tit ændres lidt, så her kunne Ottine sidde i sit hjem og klare disse opgaver.

Det blev til 30 år for Jens Peters vedkommende i Hjermitslev, og to år efter hans død sælger Ottine hjemmet og flytter ind i en lejlighed i Aalborg. Ottine og Jens Peter Nielsen havde tilhørt baptistsamfundet fra deres ungdom af, og ligeledes kom de begge fra hjem med samme tro.

Ottine og Jens Peter havde to børn, Villiam, der er nævnt ovenfor og Alice, der  blev født den 17. august 1941 på Hjermitslevgaards mark i Tolstrup sogn. Hendes skolegang var i Vester Hjermitslev.  

 


Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev, en landsby i Hvetbo Herred - Vendsyssel.
Oplysningerne er samlet og redigeret af Lisbet Thorendahl - mailto:thorendahl.maarslet@get2net.dk
Siden er senest opdateret 20-03-2008