Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev

Startside

Stationsbyen

Huse uden for stationsbyen

Gårde og husmandssteder

Hjermitslev i tidens løb

Oplistninger

Artikler

Billeder

Udklip

Kort

1800-tallet

1700-tallet

1600-tallet

Nyheder og links

Litteratur

Initialer

Om mig og mit arbejde 

Blæshøjvej 32

Matr.   14al Byggeår 1910 
Artikler Udklip Billeder

Erhvervsdrivende og andre på adressen:

Ifl. opl fra OIS.dk er huset bygget i 1910, men ifl. opl. neden for fra Skøde og Pante protokollen tilsyneladende først bygget senere. Det er ikke til at afgøre, hvad der er galt.

1914 skøde på matr. fra Peder Andersen Bak til skrædder Erik Larsen - K 550 kr.
1914-19?? skrædder Erik Larsen
19??-1952 drittelmager Niels Haugaard
1952-19?? drittelmager Jens Haugaard

Huset, Blæshøjvej 32, ses som det hvide hus til højre i billedet.

1914 Peder Andersen Bak
Peder Andersen Bak havde ejendommen, Blæshøjvej 24. Han har antagelig ejet jorden/grundene imellem sin ejendom og sognefogedgården. Peder Andersen Bak er far til Lars Bak, der overtog faderens ejendom og Otto Bak, der boede på adressen, Assenbækvej 57.
1914-19?? skrædder Erik Larsen (Skræ'r-Erik)
Erik Larsen var een af de skræddere, der gik ud i hjemmene og syede. Han har været en skrædder, der syede dagligdagstøj til folk. Lærer Johanne Vestermark (Blæshøjvej 25) fortæller, at når hendes far skulle have nye vadmelsbukser, foregik det på følgende måde. Et kæmpestort hjemmespundet garnnøgle af hvidt uldgarn blev leveret til nogle folk, der boede i huset på adressen Blæshøjvej 143 - halvvejs op ad Blæshøj. Manden kaldtes "Præst Jens Peter" og konen hed Line. De vævede uldgarnet til et stykke stof, der senere kom til Brønderslev for at blive farvet, behandlet med sæbe, stampet og opkradset. Efter denne proces blev det til det holdbare buksestof, vadmel. Og herefter var det Skræ'r-Erik, der syede  bukser og vest til hendes far af stoffet.
19??-1952 drittelmager Niels Haugaard (1876-1952)
Niels Haugaard og hustruen Dorthea (1884-1951) havde før de flyttede til huset på ovennævnte adresse boet (ant.) til leje i Tårnhuset (Blæshøjvej 19), hvor drittelværkstedet var i kælderetagen. Jens Haugaard havde, som naboerne en stor have bag huset. Her havde en bagerst i haven en hel del frugttræer.
1952-196? drittelmager Jens Haugaard (Drittel-Jens)
Sønnen, Jens Haugaard, overtog huset efter forældrene. Drittel-Jens, som han kaldtes,  var "egen" - det betyder på vendsysselsk, at han ikke var dum, men at han havde en særegen personlighed. Han fortsatte med at lave smørdritler til mejeriet efter faderens død - og kom troligt først på aftenen gående i sin sindige gangart fra hjemmet og ned mod mejeriet med tre af sine nylavede dritler, der var ophængt over hans skuldre med remme - to på ryggen og en foran.
Der gik mange historier om Jens' lune og finurlige bemærkninger og udsagn. Han var inde som soldat i nogle få dage eller uger, indtil befalingsmændene fandt ud af, at Jens kunne de ikke afrette. Ved en session, hvor Jens stod på række med den andre menige soldater, blev han kaldt hen til befalingsmanden: "66 kom her hen!" Jens kom ikke, men stod med sit finurlige smil og svarede lunt, som den ægte vendelbo han var: "Do ka' li'sågodt kom her hen, der er lige lånth!" - Og så varede det vist ikke længe, inden befalingsmændene indså, at Jens kunne de ikke gøre til en lydig soldat, så han blev hjemsendt.
 


Lokalhistorie fra Vester Hjermitslev, en landsby i Hvetbo Herred - Vendsyssel.
Oplysningerne er samlet og redigeret af Lisbet Thorendahl - thorendahl.lisbet@gmail.com  
OBS - OBS - ny mailadr.